Skip to main content

Ανάσυρση Ξένων Σωμάτων από τις Ρινικές Κόγχες στο σκύλο και τη γάτα

Τα συχνότερα ξένα σώματα που μπορούν να ανευρεθούν στις ρινικές κοιλότητες του σκύλου και της γάτας είναι τα άγανα, κλαράκια φυτών διαφόρων διαμέτρων, τμήματα από χόρτα, πευκοβελόνες, κομμάτια από κόκκαλα, μεταλλικά θραύσματα από πυροβόλο όπλο, θραύσματα οστού σε περίπτωση κατάγματος, τμήματα δοντιού, οργανικό άμορφο υλικό πχ τροφή.
Ιατρογενείς πηγές ξένων σωμάτων στις ρινικές κοιλότητες είναι ορθοπεδικά εμφυτεύματα καθώς και οστικά flaps για την διάνοιξη της ρινικής κοιλότητας κατά τη διενέργεια ραχιαίας ρινοτομής.
Τα ξένα σώματα φτάνουν στη ρινική κοιλότητα μέσα από τα ρουθούνια κατά την έντονη εισπνοή, από τον ρινοφάρυγγα μετά από εμετό ή αναγωγή γαστρικού ή οισοφαγικού περιεχομένου ή από την σκληρή υπερώα μέσω της στοματικής κοιλότητας.

Αφαίρεση αγάνου από ρινικές κόγχες σκύλου
Αφαίρεση αγάνου από ρινικές κόγχες σκύλου

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ?

  • Τα ξένα σώματα στη μύτη δεν είναι συνήθως ορατά, δεν προεξέχουν από τα ρουθούνια. Τα συμπτώματα από την εισπνοή ενός ξένου σώματος είναι στην αρχή ιδιαίτερα έντονα, προκαλώντας ανησυχία στους κηδεμόνες των ζώων.
  • Αρχικά και συνήθως κατά τη διάρκεια της βόλτας, παρατηρείται αιφνίδιος παροξυστικός πταρμός (φτέρνισμα) με αυξημένη συχνότητα και παρουσία αίματος, τίναγμα κεφαλής, επίμονο ξύσιμο του προσώπου και της μύτης με τα πρόσθια άκρα, τρύψιμο της μύτης και του κεφαλιού στο χώμα ή σε επιφάνειες. Αν το ξένο σώμα δεν αφαιρεθεί σε αυτή τη φάση, μέσα στις επόμενες ημέρες συνεχίζει να υπάρχει η ενόχληση, όμως ο πταρμός μειώνεται σταδιακά σε ένταση. Ταυτόχρονα μειώνεται και η ποσότητα του αίματος που εξέρχεται από τα ρουθούνια, με αποτέλεσμα να εφησυχάζει ο κηδεμόνας του σκύλου, ότι το ξένο σώμα αποβλήθηκε, κάτι που σπάνια συμβαίνει.
  • Στη συνέχεια, μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να εμφανιστεί βλεννώδες, πυώδες ή αιμορραγικό ρινικό έκκριμα, ετερόπλευρο ή αμφοτερόπλευρο, ανάστροφος πταρμός (φτέρνισμα προς τα μέσα που μοιάζει με πνιγμό, με παροξυσμική αναπνοή που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα), δυσοσμία στόματος, παραμόρφωση του προσώπου, οφθαλμικό έκκριμα.
  • Μυκητιακές λοιμώξεις παρατηρούνται συχνά δευτερογενώς από την παρουσία ξένων σωμάτων στις ρινικές κοιλότητες και εμφανίζονται με αποχρωματισμό του ρινικού κατόπτρου και την παρουσία λευκωπού ρινικού εκκρίματος.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?

Η αφαίρεση των ξένων σωμάτων γίνεται με τη διαδικασία της ορθόδρομης ή ανάδρομης ρινοσκόπησης, υπό γενική αναισθησία και διασωλήνωση. Χρησιμοποιούνται ειδικές λαβίδες σύλληψης ξένων σωμάτων που περνούν μέσα από το ενδοσκόπιο.
Τα ενδοσκόπια που χρησιμοποιούνται είναι άκαμπτο ενδοσκόπιο με κλίση 30 μοιρών, διάμετρο 2,7 mm και μήκος 18cm, με τη χρήση αντλίας νερού για το flashing των ρινικών κογχών και εύκαμπτο ενδοσκόπιο για την απεικόνιση των ρινικών χοανών μέσω της στοματικής κοιλότητας.
Πριν από την επεμβατική ρινοσκόπηση, σε περιστατικά που χαρακτηρίζονται χρόνια ( διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από 2 εβδομάδες) απαιτείται ένας εργαστηριακός προεγχειρητικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, έλεγχος πηκτικότητας και αξονική τομογραφία ρινικών κογχών ή ακτινολογικός έλεγχος.

Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου