Skip to main content

Ενδοσκοπική Αφαίρεση Νεοπλασιών της Τραχείας με την χρήση Διοδικού Laser στο σκύλο και τη γάτα

Οι πρωτογενείς νεοπλασίες της τραχείας στο σκύλο είναι σπάνιες. Μπορεί να είναι καλοήθεις όπως το οστεοχόνδρωμα ή κακοήθεις όπως το αδενοκαρκίνωμα, χονδροσάρκωμα, λεμφοσάρκωμα, οστεοσάρκωμα, πλασμοκύττωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι σκύλοι με νεοπλασματικές μάζες στην τραχεία είναι προοδευτικά επιδεινούμενη δύσπνοια, συμπτώματα από έμφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού όπως αναπνευστική δυσχέρεια, βήχας, μειωμένη αντοχή στην άσκηση.

Η διάγνωση γίνεται εύκολα με τα συνήθη απεικονιστικά μέσα, όπως τα απλά πλάγια ακτινογραφήματα τραχήλου-θώρακα ή την αξονική τομογραφία τραχήλου-θώρακα. Καθώς με τα μέσα αυτά δεν είναι δυνατόν να διαφοροποιηθεί η νεοπλασματική από τη φλεγμονώδη φύση των μαζών, στη διαφορική διάγνωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα ξένα σώματα, κύστεις, κοκκιώματα, αιματώματα.

Η ενδοσκοπική αφαίρεση νεοπλασματικών μαζών με τη βοήθεια του διοδικού laser, αποτελεί τη μέθοδο εκλογής, καθώς παρέχει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και σε περιπτώσεις καλοήθους νεοπλασίας η εξαίρεση της μάζας οδηγεί σε πλήρη ίαση.

Η διεργασία πρέπει να γίνεται από έμπειρους ενδοσκόπους καθώς απαιτείται προσεκτική εξέταση των αεροφόρων οδών ώστε να αποφευχθεί η ρήξη του τοιχώματος της τραχείας, η έντονη αιμορραγία από τα παρακείμενα αγγεία και η καταστροφή των πνευμόνων από την εισπνοή των αερίων της διαθερμίας. Επιπλοκές που σχετίζονται με την εμφάνιση αυξημένης θερμοκρασίας στο χειρουργικό πεδίο, όπως καθυστερημένη επούλωση, σχηματισμός ινώδους συνδετικού ιστού στα σημεία εξαίρεσης της μάζας ή παροδική εξοίδηση μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση της τραχείας. Τέλος, η χρήση εύφλεκτων υλικών σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο, μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα της αναπνευστικής οδού.

Η θεραπευτική παρέμβαση γίνεται με τη χρήση εύκαμπτου βρογχοσκοπίου και ενός διοδικού laser με διάμετρο 600 µm, 8 W power, 980 µm μήκος κύμματος. Η δεσμίδα του laser διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο και κατευθύνεται στην ραχιαία επιφάνεια της μάζας, σε συνεχές mode. Το ενδοσκοπικό πεδίο διαβρέχεται με αποστειρωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της περιοχής. Με τη βοήθεια χειρουργικής αναρόφησης (−0·40 Bar), που εφαρμόζεται ανα διαστήματα, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των τοξικών αερίων, των υγρών και των συγκριμάτων που παράγονται κατά την εξαγωγή της μάζας. Η αφαίρεση της μάζας γίνεται τμηματικά, με τα ιστοτεμάχια του νεοπλασματικού ιστού να συλλαμβάνονται και απομακρύνονται μέσω λαβίδων ανάσυρσης, πλαγίως του ενδοσκοπίου.

Οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο την επόμενη- της επέμβασης- ημέρα με συνταγογράφηση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ένα μήνα μετεγχειρητικά επαναλαμβάνεται η τραχειοσκόπηση προκειμένου να επανελεγχθεί η προσβεβλημένη περιοχή.

Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου