Skip to main content

Ενδοσκοπική Εκτομή Πολύποδων Ουροδόχου Κύστης στο σκύλο και τη γάτα

Οι πολύποδες της ουροδόχου κύστης μπορεί να εμφανίζονται ως μονήρεις μάζες ή να έχουν τη μορφή θηλωματωδών προσεκβολών στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης (πολυποειδής κυστίτιδα). Σπανιότερα η πολυποειδής κυστίτιδα μπορεί να εμφανίζεται απεικονιστικά ως μια πάχυνση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης χωρίς μακροσκοπικές αλλοιώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, η διάγνωση γίνεται μετά από ιστοπαθολογική εξέταση.

Παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα στα θηλυκά από ότι στα αρσενικά ζώα και οι φυλές με αυξημένη προδιάθεση εμφάνισης ήταν τα Labrador Retriever και τα Keeshond.

Το αίτιο σχηματισμού πολυπόδων είναι άγνωστο, υπάρχει όμως η θεωρία γένεσής τους μετά από χρόνιο ερεθισμό του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Στον άνθρωπο έχει συσχετιστεί η δημιουργία πολυπόδων με την αυξημένη συχνότητα καθετηριασμών, με το ενδεχόμενο τραυματισμού της ουροδόχου κύστης μετά από επαναλαμβανόμενους καθετηριασμούς ή με τη χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης από μικροβιακά αίτια.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα που έχουν πολύποδες στην ουροδόχο κύστη είναι:

  • Ολική ή τελική αιματουρία (κόκκινα ούρα ή αίμα στο τέλος της ούρησης)
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Δυσουρία
  • Στραγγουρία
  • Κοιλιακό άλγος (πόνο)

Η ενδοσκοπική εκτομή των πολυπόδων γίνεται με τη βοήθεια άκαμπτου ενδοσκοπίου (κλίση 30 μοιρών, διάμετρο 2,7 mm και μήκος 18cm, μέσα σε θήκη κυστεοσκόπησης, με τη χρήση αντλίας νερού για την πλήρωση της ουροδόχου κύστης) και βρόγχου πολυπεκτομής που είναι συνδεδεμένος με ενδοσκοπική διαθερμία. Η προσπέλαση στα θηλυκά ζώα είναι διουρηθρική ενώ στα αρσενικά η κυστεοσκόπηση γίνεται λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη.

Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλαπλοί, μικροί σε μέγεθος πολύποδες είναι δυνατόν να αφαιρεθούν (να εξαχνωθούν) με τη χρήση διοδικού laser, που προωθείται μέσα από το κανάλι εργασίας του άκαμπτου ενδοσκοπίου.

Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου