Skip to main content

Ενδοσκοπική Εκτομή Υπολείμματος / Εκκολπώματος στου Ουραχού με την χρήση Διοδικού Laser στο σκύλο και τη γάτα

Ο ομφαλομεσεντερικός πόρος και ο ουραχός έχουν κοινή εμβρυολογική προέλευση. Ο ουραχός συνδέει την αλλαντοϊδα με το οπίσθιο έντερο. Σε διαταραχές κατά την εμβρυολογική εξέλιξη, συμβαίνει ο ουραχός να μην απορροφάται πλήρως πριν τη γέννηση, αλλά να παραμένει ως χορδή που ενώνει τον ομφαλό με την ουροδόχο κύστη.

Οι συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες των υπολλειμάτων του ουραχού, προδιαθέτουν σε υποτροπιά-ζουσες ουρολοιμώξεις εξαιτίας της μη ομαλής κένωσης της ουροδόχου κύστης και της στάσης των ούρων. Στον σκύλο και στη γάτα έχουν παρατηρηθεί το εκκόλπωμα του ουραχού, ο παραμένων ουραχός και η κύστη ουραχού. Η πιο συχνή ανατομική ανωμαλία στο σκύλο και στη γάτα είναι η κυστεο-ουραχική εκκολπωμάτωση, που απαντάται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με:

  • Διουρηθρική κυστεοσκόπηση
  • Παλλίνδρομη κυστεογραφία/ουρογραφία με τη χρήση ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου
  • Αξονική τομογραφία κοιλίας με τη χρήση σκιαγραφικού μέσου

Η θεραπεία του εκκολπώματος του ουραχού με τη βοήθεια της κυστεοσκόπησης και τη χρήση του διοδικού laser, αποτελεί τη μέθοδο εκλογής καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική, σύντομη και με μηδενικές σχεδόν επιπλοκές.

  • Η ίνα του διοδικού laser διέρχεται μέσα από το κανάλι εργασίας του άκαμπτου ενδοσκοπίου (κλίση 30 μοιρών, διάμετρο 2,7 mm και μήκος 18cm, μέσα σε θήκη κυστεοσκόπησης, με τη χρήση αντλίας νερού για την πλήρωση της ουροδόχου κύστης)
  • To laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεχές contact mode, στα 10 watts χρησιμοποιώντας μια ίνα laser 1000 micron. Στην περίπτωση αυτή το laser βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ιστούς με αποτέλεσμα το θερμικό αποτέλεσμα να καταστρέδει το εκκόλπωμα.
  • Το laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και σε συνεχές noncontact mode, με ίνα laser 600 micron στα 10 watts. Στην περίπτωση αυτή το θερμικό αποτέλεσμα είναι διάχυτο και επιτυγχάνει περισσότερο την καταστροφή του εκκολπώματος, παρά την εκτομή του.
Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου