Skip to main content

Ενδοσκόπηση με Ασύρματη Κάψουλα στο σκύλο και τη γάτα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΚΑΨΟΥΛΑ?

Η εντεροσκόπηση με ασύρματη κάψουλα (video capsule endoscopy, VCE) συγκαταλέγεται στις νεότερες μη επεμβατικές απεικονιστικές τεχνικές. Με τη χρήση της, έχει βελτιωθεί σημαντικά η δυνατότητα διάγνωσης παθήσεων του λεπτού εντέρου, που ανατομικά είναι δύσκολα προσεγγίσιμο με την συμβατική ενδοσκόπηση. Ωστόσο, με τη μέθοδο αυτή δεν παρέχεται η δυνατότητα λήψης βιοψίας ή κάποιας θεραπευτικής προσέγγισης.

Η διαδικασία εκτελείται μέσω μιας μικροσκοπικής ασύρματης κάμερας που βρίσκεται κατάλληλα τοποθετημένη μέσα σε μια κάψουλα, που έχει παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με μια μεγάλη φαρμακευτική κάψουλα. Μετά την ενεργοποίησή της, και έπειτα από 12ωρη νηστεία, η κάψουλα καταπίνεται από τον σκύλο με 5ml νερού. Καθώς ταξιδεύει μέσα στον πεπτικό σωλήνα, η κάμερα τραβάει 20 φωτογραφίες/δευτερόλεπτο, που όλες μαζί συνθέτουν ένα βίντεο. Το υλικό αυτό μεταδίδεται ασύρματα σε μια συσκευή καταγραφής. Η κάψουλα είναι μιας χρήσεως και αποβάλλεται με την φυσιολογική οδό στα κόπρανα.

Στο σκύλο υπάρχουν και άλλοι περιορισμοί σε σχέση με τον άνθρωπο. Σχετίζονται με το ύψος του κόστους, καθώς και με το ότι σε κάποιους σκύλους η κάψουλα δεν περνάει από το στομάχι στο έντερο. Επίσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε σκύλους < 5 κιλών.

Τα χαρακτηριστικά της ασύρματης κάψουλας που χρησιμοποιούμε είναι:

Μήκος: 31 mm
Διάμετρος: 11 mm
Βάρος: 4 grams
Πεδίο οπτικής: 360 degrees και 20 εικόνες το δευτερόλεπτο.
Πηγή φωτισμού: 16 internal LEDs
Resolution: 221,184 pixels
Οι επιπλοκές της μεθόδου είναι ελάχιστες.

Dr. Βασιλική Σταθοπούλου

Ραντεβού

Κλείστε online zoom ραντεβού διάρκειας 30 λεπτών,
για αρχική εκτιμήση του περιστατικού σας
με την Dr. Βασιλική Σταθοπούλου